Elektronska vloga POŠTA®CA

Elektronska vloga za pridobitev kvalificiranega potrdila POŠTA®CA

Kvalificirano potrdilo POŠTA®CA za fizične osebe lahko sedaj pridobite tudi po elektronski poti.

Na ceniku digitalnih potrdil izberite želeno potrdilo in kliknite gumb Oddaj naročilo, kar vas bo pripeljalo na spletno trgovino digitalnih potrdil POŠTA®CA. Izberite produkt in kliknite Dodaj v košarico. Po pregledu košarice kliknite na gumb Ustvari naročilo.

Prijava v trgovino in Rekono*

Za prijavo in identifikacijo uporabnikov v trgovini POŠTA®CA skrbi storitev za upravljanje elektronskih identitet Rekono.

Rekono je rešitev za enotno elektronsko identiteto na spletu, ki omogoča prijavo z različnimi prijavnimi mehanizmi v različne aplikacije. Razvita je z upoštevanjem smernic EU uredbe eIDAS, ki se je na območju EU začela uporabljati 1.7.2016, ter v skladu najnovejšimi varnostnimi standardi.

Ob prijavi v trgovino POŠTA®CA se morate prijaviti s svojimi uporabniškim računom Rekono oz. si ga ustvariti, če ga še nimate. Uporabniško ime je vaš elektronski naslov, geslo si določite sami v skladu z varnostnimi zahtevami (vsebovati mora vsaj 8 znakov ter vsaj eno malo črko, veliko črko in številko).

Po registraciji boste prejeli elektronsko sporočilo s potrditveno kodo, ki jo vnesite v ustrezno polje.

V naslednjem koraku morate registrirati dodatni prijavni mehanizem. Če izberete prijavo z digitalnim potrdilo, vam pred pridobitvijo kvalificiranega potrdila ne bo treba opraviti osebne identifikacije v lokalni registracijski pisarni, saj tudi veljavno kvalificirano potrdilo velja kot sredstvo identifikacije.

Če izberete prijavo z SMS geslom ali mobilno aplikacijo za generiranje enkratnih gesel (OTP), boste po oddaji elektronskega naročila pozvani, da opravite osebno identifikacijo v poštni poslovalnici, ki opravlja storitve lokalne registracijske pisarne.

Po zaključku prijave oz. registracije v Rekono boste preusmerjeni nazaj v trgovino POŠTA®CA, kjer lahko zaključite vaše naročilo.

Načini plačila

Načina plačila, ki sta vam na voljo pri elektronskem naročilu kvalificiranega potrdila, sta plačilna kartica in Moneta. V kratkem bosta na voljo tudi nakazilo na TRR in gotovinsko plačilo na poštnem okencu. 

Identifikacija

Nadaljnji koraki do pridobitve kvalificiranega potrdila so odvisni od prijavnega mehanizma, ki ste ga uporabili pri prijavi v trgovino POŠTA®CA.

Če je vaša identiteta Rekono potrjena z kvalificiranim potrdilom, obisk lokalne registracijske pisarne ni potreben. Če je to potrdilo na zunanji napravi, ki ima certifikat SSCD, vam bodo aktivacijske kode poslane na izbran način neposredno po potrditvi naročila. V nasprotnem primeru boste s priporočeno pošiljko prejeli geslo, ki ga boste vnesli na spletno stran POŠTA®CA, nakar vam bodo posredovane aktivacijske kode.

Če vaše identitete Rekono niste povezali z kvalificiranim potrdilom, temveč ste uporabili drug mehanizem prijave (SMS geslo, OTP…), morate opraviti še osebno identifikacijo v lokalni registracijski pisarni. Navodila za to boste prejeli v elektronskem sporočilu ob oddaji naročila.

 

* Storitev Rekono zagotavlja podjetje OSI d.o.o.